05.jpg

Diabetes mellitus - Sockersjuka

Sockersjuka innebär att hunden har nedsatt eller upphörd förmåga att framställa insulin eller oförmåga att använda befintligt insulin. Insulinet medverkar till att sockret i blodet tas upp och kan användas av kroppens celler. När detta inte fungerar så får cellerna energibrist och blodsockerhalten blir förhöjd.
Drabbar medelålders och äldre hundar, ofta tikar. Kan debutera i samband med löpning eller dräktighet. För en dräktig tik som drabbas är tillståndet mycket allvarligt då det är svårt att klara både tiken och valpkullen.

Symptom: ökad törst, ökad aptit, kräkningar, socker i urinen och acetonluktande urin. Senare i sjukdomsförloppet matvägran, avmagring, ögonförändringar som kan leda till blindhet.

Man har genom Agrias statistik kunnat se att jämthund och gråhund är klart överrepresenterade när det gäller sockersjuka. Statistiken visar också att nästan uteslutande tikar drabbas av älghundraserna.
Denna överrepresentation har gjort att älghundraserna nu deltar i ett mycket omfattande forskningsprojekt vid Sveriges Lantbruksuniversitet. Projektet skall försöka att utröna hur diabetes ser ut hos hund och att försöka klarlägga ärftlighetsgången vid sjukdomen.
Det är av största vikt att den som har en sockersjuk hund bidrar till forskningen vilket innebär att man tar vissa blodprover på hunden.
Förmånen att få delta i projektet innebär också att vi kan ha möjlighet att få hjälp med att samla in prover på älghundraserna i en biobank. Detta är något som våra raser kan ha mycket stor nytta av i framtiden.

Uppmaning: Ställ upp i projektet om Du har en sockersjuk hund.

Diabetesforskningen fortskrider

Som ni tidigare kunnat läsa pågår ett stort forskningsprojekt vid SLU om diabetes hos älghundar. Ungefär var tjugonde tik drabbas och sjukdomen brukar debutera i samband med löp eller vid dräktighet. En andel av hundarna tillfrisknar vid kastration men många avlivas eller behöver insulinsprutor livet ut. Forskarna letar efter orsaker till varför just älghundar är mer drabbade än många andra raser. Bland annat samlas prover in för att leta efter sjukdomsgener. Sedan starten 2005 har prover från 31 sjuka tikar samlats in.

Vi utökar nu insamlingen till att gälla även friska äldre jämthundstikar. Under hösten/vintern kommer brev att skickas ut till ägare till äldre tikar (över 8 år) och uppmanas lämna prover hos sin lokale veterinär. Inom ett par veckor får sedan ägaren resultat på blodsocker och långtidssocker samt ett brev med bedömning av dessa. Det är av största vikt att proverna tas fastande samt inom perioden för efterlöpet (3-7 veckor efter avslutad blödning).

Veterinären som tar provet får ersättning från forskningsprojektet. Ansvarig veterinär är Tove Fall. Mer information hittar du på www.hunddiabetes.se. Vanliga symtom på diabetes är ökad törst, ökad urinering och avmagring trots god aptit. Om du har några frågor är du välkommen att kontakta Tove Fall på 018-67 29 53 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Lämna ej prover förrän du haft kontakt med projektet.

Tove Fall och Åsa Juberget

 

Läs mer...

Sök på hemsidan

Bli medlem

Svenska Älghundklubben är en ansluten specialklubb till Svenska Kennelklubben. Läs mer ...

Besökare

Vi har 26 besökare och inga inloggade online

Logga in